Rozpoczynamy realizację projektu pn. „Pielgrzymka do Częstochowy i Lichenia” dofinansowanego ze środków Kancelarii Senatu RP.  Zadanie polega na organizacji pielgrzymki do Częstochowy i Lichenia, najważniejszych i najpiękniejszych sanktuariów Polski. Pielgrzymka odbędzie się w terminie 5-8 października 2017 roku.  Wezmą w niej udział Polacy z Białorusi, z kilku parafii w Witebsku. Pielgrzymka ma celu aktywizację i integrację polskiego środowiska, skupionego w organizacjach katolickich. Oprócz charakteru religijnego będzie służyć integracji i lepszemu dialogowi międzypokoleniowemu, co w dzisiejszych czasach jest niezwykle ważne. Od tego, w jaki sposób młodzież porozumiewa się ze starszym pokoleniem zależy jakość przekazywanych polskich tradycji młodemu pokoleniu. Należy pamiętać, że większość Polaków z Białorusi jest związana z kościołem katolickim, to właśnie przy kościele najczęściej uczą się języka polskiego, historii i tradycji polskich. Ponadto korzystając z okazji, że większość uczestników będzie po raz pierwszy w Polsce, pragniemy, aby poznali historię i zabytki Warszawy – Zamek Królewski, Łazienki Królewskie, Bazylikę Archikatedralną Jana Chrzciciela, Belweder, Pałac Kultury i Nauki. Oprócz tego zostanie zrealizowany program stricte pielgrzymkowy – uczestnicy odwiedzą Jasną Górę w Częstochowie i Sanktuarium Matki Bożej Licheńskiej.