„Czy to bajka, czy nie bajka…” Spotkanie z twórczością Marii Konopnickiej

Uczniowie Średniej Szkoły nr 36 z polskim językiem nauczania po raz drugi uczestniczą w projekcie pt. „Krasnoludki – Polska szlakiem życia i twórczości Marii Konopnickiej” dofinansowanego przez Kancelarie Senatu RP. W bieżącym roku projekt składa się z dwóch etapów: czytanie utworów Marii Konopnickiej oraz konkursu plastycznego. W dniach 24 – 25 października 2019 roku w bibliotece szkolnej odbyły się spotkania literackie pt. „Krasnoludki – to my!” W świecie twórczości Marii Konopnickiej. Było to czytanie baśni „O krasnoludkach i o sierotce Marysi”. Do wspólnego czytania przybyło wielu gości m. in. Pani Irena Konon – Wiceprezes Zarządu Fundacji na rzecz Pomocy Dzieciom z Grodzieńszczyzny, Pani Alina Sabut – docent wydziału filologii białoruskiej, członek Związku poetów na Białorusi, Pani Olga Piereginiec – redaktor programu w języku polski radia „Białoruś”, ojciec Edward Petelczyc z Parafii pw. Najświętszego Odkupiciela w Grodnie oraz Pani Danuta Surmacz – Dyrektor Szkoły. Uczestnicy spotkania mieli okazję nie tylko poczytać baśń, ale spotkać się z Marią Konopnicka oraz z improwizowanymi postaciami krasnoludków, sierotki Marysi, królowej Tatr i oczywiście Lisa Sadełka. Jednocześnie mogli przypomnieć najważniejsze wydarzenia z życia i twórczości pisarki. A że utwór został przetłumaczony na blisko 50 języków, to czytany był nie tylko po polsku, ale i po białorusku, i po rosyjsku. Na zakończenie spotkania każdy mógł podzielić się swoimi uczuciami ze spotkania z twórczością Marii Konopnickiej oraz udzielić wywiadu. Radośni i pełni niesamowitych wrażeń zrobiliśmy na zakończenie pamiątkowe zdjęcie.
P.S. Wieść o pojawieniu się niesamowitej drużyny krasnoludków rozeszła się bardzo szybko po szkole. Wielu uczniów i nauczycieli wyraziło chęć z nimi się spotkać, dlatego w najbliższym tygodniu odbyły się czytania baśni „O krasnoludkach i o sierotce Marysi” dla klas 4-6.

Czy to bajka, czy nie bajka, myślcie sobie, jak tam chcecie. A ja przecież Wam powiadam: krasnoludki są na świecie!