W sobotę (5.10.2019 r.) wczesnym rankiem grupa dzieci, dorosłych i nauczycieli ze Szkoły Polonijnej przy ZS PMS wyruszała na III wyjazd edukacyjny w ramach projektu pt. W rodzinnych stronach Stanisława Moniuszki dofinansowanego przez Senat Rzeczypospolitej Polskiej. Zwiedzanie rozpoczęli od Zamku w Mirze, następnie udali się do Nowogródek, gdzie zwiedzili Muzeum Adama Mickiewicza, Górę Zamkową, kopiec Mickiewicza. W tym czasie w Nowogródku odbywał się Dzień Miasta. Święto zgromadziło dużo gości. To uatrakcyjniło zwiedzanie zabytków. Uczestnicy zobaczyły przygotowania do pojedynków rycerskich na Górze Zamkowej. Później już tradycyjnie udali się do Fary Nowogródzkiej. W kościele pw. św. Michała Archanioła posłuchali muzyki renesansowej i barokowej w wykonaniu Zespołu Muzyki Dawnej „Skuti Ensemble” z Elbląga. Po południu udali się do Zaosia. W drodze powrotnej przewodnik grupy pan Aleksy Halicz przeprowadził Quiz dla uczestników wycieczki, dotyczący tematyki wyjazdu edukacyjno-poznawczego. Pytania dotyczyły życia i twórczości A. Mickiewicza, historii i tradycji Polski i Białorusi. Najaktywniejsi uczestnicy otrzymali prezenty. Dla większości osób było to pierwsze zapoznanie się z Wieszczem. Wyjazd zostawił w sercach uczestników wycieczki wiele przyjemnych wrażeń i emocji, czego nie da się ukryć, patrząc na radosne i uśmiechnięte twarze wycieczkowiczów.

W niedzielę (6.10.2019 r.) wczesnym rankiem uczestnicy wyruszyli w podróż, aby zwiedzić miejsca związane ze Stanisławem Moniuszko. Swą wycieczkę rozpoczęli od Śmiłowicz, gdzie zwiedzili Muzeum Stanisława Moniuszki, Muzeum Sucina oraz majątek, który niegdyś należał do rodziny Moniuszków. W Muzeum kompozytora uczestnicy wysłuchali koncert utworów Moniuszki, a następnie pojechali do Ubiela, do miejscowości, w której urodził się kompozytor. Ostatnim końcowym punktem był Mińsk, gdzie uczestnicy zwiedzili miejsca związane z życiem i twórczością kompozytora.  Stanęli przy tablicy upamiętniającej lata życia Stanisława Moniuszki w domu w Mińsku. Następnie odwiedzili pomnik Moniuszki i dramaturga białoruskiego Wincentego Dunin-Marcinkiewicza. Piękna jesienna pogoda dodała uroku do wycieczki, co pozwoliło uczestnikom rozkoszować się w różnobarwnych kolorach natury. To był bardzo intensywny weekend, który pozostawił dużo wrażeń i wspomnień.

„W rodzinnych stronach Stanisława Moniuszki” – zadanie współfinansowane przez Senat RP w ramach sprawowania opieki Senatu Rzeczypospolitej Polskiej nad Polonią i Polakami za granicą w 2019 r.