W 26-27 sierpnia br. w ramach projektu pt. „W rodzinnych stronach Stanisława Moniuszki” została zorganizowana druga dwudniowa wizyta edukacyjna dla uczniów Średniej Szkoły nr 36 z polskim językiem nauczania w Grodnie.

26 sierpnia wczesnym rankiem uczestnicy wyruszyli w kierunku Nowogródka. Najpierw zwiedzili najstarszy meczet na Białorusi. Później udali się do muzeum Adama Mickiewicza w odbudowanym dworku Mickiewiczów, zwiedzili kościół Farny, gdzie był ochrzczony Adam Mickiewicz. Następnie wyruszyli na spacer wokół Góry Zamkowej, z której ukazała się malownicza panorama Nowogródka. Tego dnia pogoda dopisała i wyjazd nad jezioro Świteź był wielką przyjemnością. Kolejnym punktem wycieczki było Zaosie, miejsca urodzenia Adama Mickiewicza. Wszyscy uczestnicy wycieczki odnieśli wrażenie, że spędzili ten dzień razem z poetą.

Poranek drugiego dnia zaczął się z tematyczną podróżą „Śladami Moniuszki w Mińsku”. Piesza wycieczka ulicami stolicy była nasycona informacjami o mińskim okresie życia Moniuszki. Wycieczka w Mińsku była zakończona quizem, dzięki któremu dzieci utrwaliły wiedzę o Stanisławie Moniuszce.  Następnie udali się do Smiłowicz niedaleko Mińska. W tym miasteczku działa muzeum Stanisława Moniuszki, które w tym dniu zaprosiło uczestników. Czarująca atmosfera muzeum i ciekawostki z ust pani przewodnik zapoznały wszystkich z życiem i twórczością Stanisława Moniuszki. Podczas wizyty w Smiłowiczach uczestnicy zwiedzili wystawy obrazów znakomitych malarzy Haima Sontine’a i Szraga Tsarfinga. Na zakończenie edukacyjnej podróży udali się do Ubiela, folwarku w którym urodził się kompozytor.

Uczestnicy spędzili dwa cudowne dni, zwiedzając rodzinne miejscowości Adama Mickiewicza i Stanisława Moniuszki. Podczas wycieczki uczestnicy zrobili dużo zdjęć, które będą przypominać w przyszłości o pięknie spędzonych chwilach.

„W rodzinnych stronach Stanisława Moniuszki” – zadanie współfinansowane przez Senat RP w ramach sprawowania opieki Senatu Rzeczypospolitej Polskiej nad Polonią i Polakami za granicą w 2019 r.