Pod koniec października i w listopadzie 2018 roku przy pomocy polskich organizacji na Białorusi, oraz członków Stowarzyszenia Żołnierzy AK na Białorusi, Wspólnoty Młodej Polonii –przy wsparciu i pomocy polskich placówek dyplomatycznych odwiedzone zostały miejsca spoczynku i pamięci – cmentarze, pojedyncze mogiły. Wcześniej zakupione zostały wiązanki z biało-czerwonych kwiatów z biało-czerwonymi szarfami oraz ponad 2500 sztuk zniczy. W dniach 29.10 – 05.11.2018 r. konsulowie oraz pracownicy Ambasady RP w Mińsku, przy pomocy Polskiej Macierzy Szkolnej z Mińska, jak co roku, odwiedzali polskie groby. Wykaz miejscowości w obwodzie mińskim i witebskim, gdzie zostały postawione znicze i złożone wieńce: Brasław, Czeczuki, Dierewnia, Dokszyce, Dołhinów, Draguny, Duniłowicze, Głębokie, Hermanowicze, Iwieniec, Jazno, Kamień, Kleck, Kobylnik, Królewszczyzna, Krzywicze, Kurzeniec, Leonpol, Łużki, Łyntupy, Miadzioł, Milcza, Mińsk, Miory, Naliboki, Nieśwież, Nowosiółki, Nowy Świerżeń, Olkowicze, Olszewo, Postawy, Psuja, Radoszkowicze, Rubieżewicze, Snów, Stołpce, Świrduny, Użanka, Widze, Wilejka, Władyki, Wołkołata, Zadoroże. W Grodnie uczniowie Liceum Społecznego przy ZS PMS, odwiedzili stary grodzieński cmentarz by uprzątnąć i postawić znicz. W ramach obchodów 100. rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, młodzież z Liceum im. Elizy Orzeszkowej w Grodnie wraz z wiceprezes PMS, 5 listopada uczestniczyła w objeździe i uczczeniu tzw. „miejsc pamięci”. Odwiedzili cmentarz w Adamowiczach, Grób Nieznanego Żołnierza Wojska Polskiego w Naumowiczach. W Sopoćkiniach na cmentarzu parafialnym młodzież ustawiła znicze i złożyła wiązanki na grobach żołnierzy, którzy zginęli w kampanii wrześniowej. W sąsiedniej alejce znajduje się mogiła i pomnik bohaterom POW, poległym podczas wojny w 1919-1920. Okolice wsi Kodziowce to we wrześniu 1939 roku miejsce zaciętego boju pomiędzy 101 pułkiem ułanów a oddziałem sowieckiej 2 Brygady Pancernej. W granicach miasta licealiści odwiedzili mogiły żołnierzy polskich. Każdy z obecnych zapalił symboliczne światełko pamięci na wybranych przez siebie. Ostatnim punktem była podgrodzieńska Kwasówka. W dwudziestoleciu międzywojennym Grodno było jednym z najsilniejszych garnizonów Wojska Polskiego.

Zadanie było dofinansowane przez Kancelarię Senatu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach sprawowania opieki nad Polonią i Polakami za granicą w 2018 roku.